Afspraak maken

Verschillende Hypotheekvormen

Fiscale spelregels zijn van groot belang

Wij als Nederland zijn op hypotheek terrein internationaal in een heel bijzonder plaats, want de rente dat voor de hypotheek betaald moet worden al sinds jaar en dag aftrekbaar van de inkomstenbelasting is. Dat heeft als gevolgd dat als je een hypotheekrente betaalt je minder inkomstenbelasting schuldig bent. Door deze maatregel is het voor veel mensen mogelijk om een huis te kopen.
De aftrekbaarheid heeft wel de afgelopen 10 jaar tot wat ondoenlijk geleid. Ten gevolge van verlies van inkomstenbelasting voor de overheid jaar in jaar uit. Dat heeft ook een aantal jaar geleden gezorgd dat de overheid de onbeperkte aftrekbaarheid heeft beëindigd vanwege deze tekortkoming.
 

Het heeft dan ertoe geleid dat de hypotheekrente in nieuwe gevallen alleen aftrekbaar is indien met name:

  • Voor een aankoop van een huis als het de hypotheek betreft
  • verbouw van eigen woning
  • De koper de woning zelf bewoont 
  • Of als de woning leeg staat voor verkoop maar wel bewoond werd door de koper zelf (daarbij zijn we grenzen van toepassing)
  • Ook als de hypotheek in maximaal 30 jaar afgelost door middel van “annuïteiten”, via een lineaire methode of een combinatie van beide
  • Er zijn ook nog andere spelregels zoals: “eigen-woning-reserve”, ook wel bekend als verhuisregel  

Hoe ziet zo’n annuïteitenhypotheek er uit?

Het is normaal dat u rente over de hypotheek die u heeft afgesloten betaald. Verder betaalt u jaarlijks of maandelijks een klein bedrag extra om af te lossen.
Bij een geval van annuïteit blijft de optelsom van die rente plus die aflossing hetzelfde. U weet dan exact wat u aan toe bent (mits u natuurlijk de hypotheek rente wijzigt). U betaalt ieder jaar een klein beetje van uw hypotheekschuld terug. Waardoor er ieder jaar het bedrag daalt dat u aan rente verschuldigd bent. Dat geeft u dan meer ruimte om het iedere jaar meer af te lossen.
Uw hypotheekschuld betaalt u dan ieder jaar beetje bij beetje terug. Waardoor het bedrag dat u aan rente verschuldigd aan bent ook daalt, en dat zorgt voor meer ruimte om ieder jaar iets meer af te lossen. Bovendien is de rente ook aftrekbaar, waardoor u minder inkomstenbelasting betaald. Wordt ook “belastingteruggave” genoemd.
Verder merkt u dat het in de loop der jaren stapsgewijs kleiner wordt.

En dan de lineaire hypotheek

Ook met een lineaire hypotheek betaalt u rente over uw uitstaande hypotheekschuld, en hier geldt ook een aflos termijn van maximaal 30 jaar. Bij de lineaire hypotheek is de aflossing dan ook in het begin aanzienlijk hoger. Het dan ook vaste bedragen, maar dat maakt de lineaire hypotheek in de begin jaren dan veel duurder dan annuïteit.

En de oude vormen dan?

Er waren er veel, want toen der tijd was het nog toegestaan. beleggershypotheken, hoog-laag constructies, spaarhypotheken, hypotheken met en beleggingsverzekering, premiedepots en groeihypotheken al deze oude methodes bestaan nog. Deze blijven dan ook nog steeds over het algemeen onder de naam “oude fiscale spelregels”. Als u nou een huisbezitter bent, en u gaat verhuizen en u wilt daarbij uw oude hypotheek meenemen? Dan zijn hiervoor ruime mogelijkheden, maar wie voor het eerst een huis koop kan jammer genoeg hiervan geen gebruik van maken. Dit is allemaal adviesgevoelige materie, maar daar maken wij graag tijd voor. 

Contact

Indien u vragen heeft kunt u contact met ons opnemen. Dat kan door op de knop ‘Afspraak maken’ te klikken bovenaan. Wij helpen u heel graag verder!
afspraak maken!